duminică, 7 octombrie 2007

Salina Turda

Inca de la intrarea in salina, e uimitor cate intrebari, la care ai vrea sa auzi si un raspuns, iti trec prin minte in acel moment. Care e povestea acestei saline? Cum s-a putut crea asa ceva? In cat timp a fost facuta toata aceasta mina de sare? Cu ce a fost facuta aceasta mina? si bineinteles multe altele. Ei bine uite ca la majoritatea intrebarilor pot sa spun ca am aflat si eu un raspuns. 



Care e povestea acestei saline? Ei bine, ar suna cam asa. 
Prima atestare documentara a extragerii sarii in Turda dateaza din anul 1271. In trecut exploatarea era organizata in asa numitele Camari de Sare care erau de doua tipuri: unele care faceau exploatare, depozitare si transport pana la apa iar altele efectuau transportul pe apa si vanzarea sarii. Ulterior in anul 1786 exploatarea si valorificarea sarii devin monopol de stat dar incep sa apara unele probleme privind transportul sarii pe drumul abrupt ce cobora de la salina. Pentru rezolvarea acestei situatii se construieste incepand cu 1853 galeria Franz Josef si sunt modernizate minele Terezia si Rudolf. Salina Turda este inchisa in 1932.
(informatiile au fost luate de pe www.ropedia.ro)



Depozitul de sare apartine sedimentarului transilvan ce se afla pe toata rama vestica a Depresiunii Transilvaniei, dar care apare aproape de suprafata doar in zonele anticlinale. Acest zacamant s-a format in urma cu 18 milioane de ani si se intinde din Depresiunea Maramures pana la Ocna Sibiului incluzand si Turda si Ocna Mures. Zacamantul de la Turda este situat in nord-estul orasului fiind intinsa sub forma unei perne alungite pe o suprafata de 45 kmp si are o adancime de 1200 de metrii.
(informatiile au fost luate de pe www.ropedia.ro)



Pe parcursul anilor s-a descoperit ca mediul salin este deosebit de prielnic in tratarea afectiunilor respiratorii datorita temperaturii constante de 10-12 grade Celsius si a umiditatii de 75-80% precum si datorita concentratiei optime de aerosoli (particule de sare solide foarte fine). Viteza curentilor de aer este de maxim 0,2 m/s (0,02 m/s in mina Rudolf). Ca urmare dupa 1992 mina Rudolf a fost amenajata ca si sala de tratament subterana.
(informatiile au fost luate de pe www.ropedia.ro)



Mina Rudolf

Mina Rudolf are o forma de sala trapezoidala numita in termeni tehnici abataj in talpa. Aceasta a fost inceputa in anul 1867 si are o latime de circa 50 de metrii, o lungime a vetrei (talpa abatajului) de 80 de metrii iar adancimea este de 40 de m. Scarile coboara de a lungul a 13 etaje fiecare avand marcat anul in care a fost sapat. Datorita infiltratiilor pe peretele nordic s-au format stalactite de sare cu o viteza de crestere de 2 cm/an. 
(informatiile au fost luate de pe www.ropedia.ro). 

E incredibil ce s-a putut crea in aceasta mina. Nu cred ca se poate exprima in cuvinte tot ce simti cand esti acolo si vezi cu ochii tai toate acele goluri imense sapate in munte, facute toate de  mana omului, cu doar cateva unelte. 
Stateam si incercam sa imi imaginez cum au lucrat toti acei oameni la aceasta mina, la crearea ei, cata vointa si rabdare au putut avea, cata suferinta au indurat toate generatiile de oameni care au contribuit la crearea minei. Sunt niste chestii pe care, eu cel putin, imi e foarte greu sa mi le imaginez, ma depasesc pur si simplu.





Mina Terezia

Mina Terezia este o mina de tip clopot cu o adancime de 90 de metrii in a carei vatra s-a format un lac subteran cu adancimea de 5-8 metrii si un diametru in jur de 70 de metrii. Mina a fost exploatata inca din 1690. Aici se afla celebra cascada de sare pe peretele nordic al minei, cascada ce s-a format prin depunerea sarii din solutia salina ce se prelingea din galeriile romane. (informatiile au fost luate de pe www.ropedia.ro).

Pentru mine, aceasta mina, acest gol in munte daca pot sa ii spun asa, este cel mai impresionant loc din toata salina. Dimensiunile imense pe care le are, felul cum sunt peretii, lacul de pe fundul minei, e superba.








Un singur lucru va mai spun, daca nu ati vizitat aceasta salina pana acum, faceti-o, nu o sa va para rau. Cheers :)


4 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte bune... primele doua imi plac mult, imi place atmosfera.

Anonim spunea...

nu stiam k ai asa o pasiune pt calatorii,natura ,peisaje etc..etc..imi place site-ul e foarte bine facut(excelent) ...te pup ..simona..

Anonim spunea...

Nimic nu s-ar compara cu aL gasi, cunoaste si experimenta pe Creatorul tuturor lucrurilor pe care le doresti sub privirile tale. Admir mult munca ta si: INAINTE!! ai un viitor stralucit. Nu uita sfatul lui Isus:

Mat 16:26
Şi ce ar folosi unui om să câştige toată lumea, dacă şi-ar pierde sufletul?

Prov 3:13-15
Fericit este omul care găseşte înţelepciunea şi bărbatul care a dobândit pricepere, căci dobândirea ei este mai scumpă decât argintul şi preţul ei mai mare decât al celui mai curat aur. Ea este mai preţioasă decât pietrele scumpe; nici un rău nu i se poate împotrivi şi e bine-cunoscută tuturor celor ce se apropie de ea; nimic din cele dorite de tine nu se aseamănă cu ea.

drobuster spunea...

daca nu ati vizitat-o , acum e prea tarziu...Mina este distrusa!Primarul retardat din Turda, impreuna cu 'pretenii' lui si cu fonduri Phare, si cu o mana de asa zisi proiectanti de trei bani , au transformat-o intr-un WC public cu termopane, televizoare cu plasma, arene de lupta pentru animale periculoase, scranciob, buzi etc...
Se sparge cu pikamerul la greu , se toarna betoane, s-a construit o monstrozitate de lift cat o macara portuara...totul este distrus!
Si nu cred ca va mai avea cineva vreodata bani sa sparga si sa demonteze gunoaiele ce au umplut mina!
Stalactitele de sare se rup de la vibratii...toata mina este plina de gunoaie si echipament deja corodat...pentru ca nimic nu rezista in mediul acela cu exceptia lemnului...
Am niste fotografii pentru cine este interesat sa vada ce se poate face cu niste bani nerambursabili pe care si impart niste oligofreni...